Futurist Barbara

Praten over de toekomst relevant maar niet urgent?

Dat klopt! De klanten van vandaag gaan altijd voor. Bovendien: de toekomst kunnen we toch niet voorspellen en niemand heeft iets aan luchtfietserij. 

De toekomst komt pas aan de beurt als je nadenkt over je opties. Als je een keuze moet maken tussen zo doorgaan of innoveren, verkopen of investeren, krimpen of groeien.

Groeien is niet vanzelf sprekend: het kost moeite. Nou kun je net als die houthakker met de botte bijl doorgaan met hakken totdat je erbij neervalt. Maar je kunt ook je bijl slijpen. De toekomst is de slijptol: die scherpt je positionering, producten, diensten en processen aan. De toekomst slijpt je bedrijf totdat het weer helemaal glanst.

Toekomstvisie: dat kan je toch zeker zelf het beste bepalen?

Ja, liefst wel! Jij weet veel meer van je bedrijf, je klanten en je industrie dan welke consultant dan ook. Laat je dus niet van de wijs brengen door adviseurs van welke aard dan ook.

Maar heel soms kun je wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als je denkt dat disruptie wel eens buiten de grenzen van je industrie kan ontstaan. Bijvoorbeeld omdat een groot tech bedrijf of een start-up ineens je markt op komt. Of omdat je klanten langzaam veranderen, gewoon omdat de samenleving als geheel verandert. Of omdat productiever moet worden en dus met robots of algoritmes moet gaan werken. In die gevallen is je kennis even niet toereikend. Maar ook dan heb je de keus: een expert huren of je eigen onderzoek doen.

Ik zou het wel weten in jouw geval: ik zou mijn eigen onderzoek willen doen. Daar heb je in de toekomst tenminste ook nog wat aan.

Wil je weten hoe je dat onderzoek moet opzetten? Wie dat het beste kan doen en waarom? Hoe je er doelen en targets aan kunt verbinden? Wat voor technologie je ervoor nodig hebt? Dan bel je mij 🙂